Aanpak leegstand zorgsector moet nu echt gebeuren.

In de zorgsector staat veel te veel vastgoed leeg waar niets mee wordt gedaan en dat is vreselijk zonde. Leegstand kost bovendien handenvol geld! Ik snap het niet. Met het plaatsen van Tempy Units kun je namelijk op vrij eenvoudige wijze leegstaande gebouwen een woonbestemming geven. Ook als het bestemmingsplan daartoe geen ruimte geeft.

Vandaar dat ik zorginstellingen wil uitnodigen voor een goed gesprek. Een gesprek over hoe het anders en beter kan. Niet morgen, maar vandaag nog. De miljoenen lege vierkante meters zorgen namelijk voor een kostenpost, die veel zorginstellingen helemaal niet kunnen behappen.

Leegstand vastgoed zorgsector niets nieuws
Nu is leegstand van vastgoed in de zorgsector op zich niets nieuws. Het aanbod aan gebouwen is al geruime tijd groter, dan het aantal cliënten dat er gebruik van maakt. Het overschot bedraagt momenteel zo’n 3 miljoen m2. Zorgbehoeftige ouderen blijven en moeten in tegenstelling tot vroeger veel langer thuis blijven wonen. Ze worden minder snel in een zorginstelling geplaatst, omdat de verzorging tegenwoordig zo lang als het enigszins kan, bij de mensen thuis gebeurt.

Kosten vastgoedfinanciering aanzienlijk probleem
Probleem is dat de kosten voor de instandhouding en mogelijk ook van de vastgoedfinanciering gewoon blijven staan, waardoor instellingen in hun voortbestaan worden bedreigd. Vervelende bijkomstigheid is dat heel wat zorginstellingen niet adequaat op deze ontwikkeling hebben geanticipeerd. Ze zijn vrolijk blijven bouwen en zitten nu met lege gebouwen in hun maag.

Tot voor kort werden de kosten van deze leegstand gefinancierd en hadden zorginstellingen er geen omkijken naar. Maar sinds 1 januari van dit jaar zijn zorginstellingen voor hun vastgoedfinanciering volledig afhankelijk van het aantal cliënten. De spoeling wordt dun, het probleem alleen maar nijpender.

Noodzaak om nieuwe bestemming vastgoed te vinden
Net als gewone bedrijven kunnen ook zorginstellingen failliet gaan. Om de leegstaande gebouwen bijna letterlijk overeind te houden, moeten zorginstellingen steeds vaker hun eigen financiële reserves aanspreken. Ze zien zich genoodzaakt zelf de markt op te gaan voor het vinden van een nieuwe bestemming. Banken kijken daardoor kritischer naar het toekomstperspectief.

Het gaat erom hoe je een gebouw exploiteert
Nu ben ik van mening dat ieder vastgoed nuttig is. Het gaat erom op welke manier je een gebouw exploiteert. Okay het plaatsen van een Tempy Unit is wellicht iets gemakkelijker in een schoolgebouw –  de klaslokalen zijn altijd circa 50 m2 groot – maar op zich maken vorm en indeling van een gebouw niet uit.

Zorgsector, bel ons. De tijd begint écht te dringen!

 

Joop Petit,
Innovateur bij Tempy

 

Wil je reageren op deze column? Heel graag! Stuur ons je reactie via het contactformulier.