Steeds meer mensen kiezen ervoor de werkplek te integreren in de woonkamer. Dit heeft als voordeel dat je nauwer betrokken bent bij het familieleven en dat je bovendien minder energie zal verbruiken tijdens de koude wintermaanden. Een home office in de woonkamer heeft op zijn beurt enkele praktische gevolgen. Zo kunnen rondslingerende documenten, kabels en computers een rommelige indruk nalaten. Hier vind je alvast enkele nuttige tips terug om een geslaagde balans te creëren tussen werk en ontspanning.

 

LOCATIE VAN HET BUREAU

Een goede positionering van de werkplek is de belangrijkste stap bij het integreren van een bureau in de woonkamer. Je zal moeten zorgen voor natuurlijk licht, een aangename omgeving en last but not least voldoende privacy!

 

bureau verstopt in de woonkamer
bureau in de woonkamer

© Interieurdesigner

 

Een duidelijke afscherming tussen privé en werk is de belangrijkste factor bij het integreren van een werkplek in de woonkamer. Positioneer de werkplek zodanig dat bezoekers en familie niet langs de werkruimte hoeven te lopen. Dit kan je doen door het bureau meubel in een “dode hoek” te plaatsen en er voor te zorgen dat je bureau geen tussenstop is tussen 2 ruimtes.

 

CIRCULATIE WOONKAMER-BUREAU

PERFECTE CIRCULATIE

NIET AANGEWEZEN CIRUCLATIE

Gang > woonkamer > bureau Keuken > Bureau > Woonkamer
Eetkamer > woonkamer > bureau Gang > bureau > woonkamer
Keuken > woonkamer > bureau Eetkamer > bureau > woonkamer

 

Indien je uit praktische overwegingen het bureau centraal moet plaatsen, is het aangeraden om een divider of afscherming te plaatsen. Dit kan gebeuren door middel van een laag muurtje of lage bergmeubels. Bij een te hoge afscheiding zal de werkplek claustrofobisch aanvoelen en kan ook het ruimtegevoel van de woonkamer doorbroken worden. Het voordeel van een lage afscheiding is dat je je niet naar de muur moet positioneren. Je kan gerust zicht hebben op de woonkamer terwijl alle rommel netjes verstopt zit achter de afscheiding.

 

WERKPLEK IN DE WOONKAMER: VERLICHTING

Om de ogen zo min mogelijk te belasten is het aangewezen om je bureau te plaatsen op een locatie weer veel natuurlijk daglicht aanwezig is. Ook een correcte plaatsing van kunstmatige verlichting is heel belangrijk. Om zeker te zijn dat je geen storende lichtinval zal hebben op de werktafel of op het computerscherm test je dit best eerst uit op verschillende momenten van de dag. Heb je toch last van invallend licht dan kan je ook ondergordijnen plaatsen die de zonnestralen filteren zonder het licht tegen te houden.

 

Verlichting bureauVerlichting bureau

 

VOORBEELDEN BUREAU IN DE WOONKAMER

Bijna klaar om je eigen Home office te ontwerpen? Onderstaand vind je alvast enkele leuke meubels en oplossingen om van je bureau een aangename en sfeervolle plek te maken.

 

Bureau Ethnicraft
© Ethnicraft

 

Een bureau in hout straalt heel wat warmte uit en past perfect in de woonkamer. Bovenstaand bureaumeubel is gemaakt in eik en wordt verdeeld door Ethnicraft. Je kan er ook de bijhorende kasten bij kopen zodat je interieur één geheel uitstraalt en je bureau opgaat in de ruimte. Ethnicraft verkooppunten vind je hier.

 

bureau in de woonkamer
© Shutterstock

Heb je voldoende ruimte in de woonkamer dan kan je de ruimte ook visueel afschermen met verschuifbare half-doorzichtige panelen. Wil je meer privacy aan je bureau kan je de panelen makkelijk verschuiven.

 

Bulo bureau Overdose - Bram Boo
© Bulo

 

Mag je bureau gerust gezien worden dan is de Overdose Desk van Belgisch designer Bram Boo misschien wel iets voor jou. Dit originele bureaumeubel wordt uitgegeven door Bulo.

 

Bureau Robberechts
© Robberechts

 

Bij je zoektocht naar een bureaumeubel moet je zeker ook een bezoekje brengen aan winkels die professioneel kantoormeubilair verkopen. Deze meubels zijn vaak van hoge kwaliteit, erg functioneel en met hun strakke designs kan je ze ook perfect in een leefruimte integreren. Bovenstaand zie je een bureautafel met bijhorende kast van het merk Robberechts.

 

MR marius bureau Ethnicraft
© Mr. Marius

 

Ben je fan van de vintage-look dan zal dit meubel van Mr. Marius je vast bekoren. Naast een retro bureau vind je in hun collectie ook bijhorende opbergkasten voor mappen.

Bron